Randevu

Tedavi için randevu

Kaydolmak ve 7/24 bakıma hızlı ve kolay erişim sağlamak sadece birkaç dakikanızı alır.


Çocuklarda Erken Diş Kaybı ve Yer Tutucu
00:00
00:00

Süt dişleri, ağızda kendilerinden sonra çıkacak olan daimi dişler için yer tutucu olarak görev yaparlar. Çürük veya travma nedeniyle oluşan erken süt diş kayıpları komşu dişlerin, kaybedilen dişin boşluğuna doğru kaymasına yol açabilir. Sonuç olarak daimi dişlerin gömülü kalmasına veya çapraşık olarak çıkmasına neden olabilir.

17 Ekim 2024

Giriş

Süt dişleri, ağızda kendilerinden sonra çıkacak olan daimi dişler için yer tutucu olarak görev yaparlar. Çürük veya travma nedeniyle oluşan erken süt diş kayıpları komşu dişlerin, kaybedilen dişin boşluğuna doğru kaymasına yol açabilir. Sonuç olarak daimi dişlerin gömülü kalmasına veya çapraşık olarak çıkmasına neden olabilir. Bununla birlikte erken süt diş kaybı, gerektiği şekilde tedavi edilmediğinde çocuğun beslenme düzenini ve dolayısıyla gelişimini de olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Yer tutucular, erken kaybedilen süt dişlerinin yerine yerleştirilen ve kalıcı dişler sürene kadar boşluğun korunmasını sağlayan apareylerdir. Bu apareyler sayesinde diğer dişlerin, diş kaybının meydana geldiği bölgeye kayması önlenir. Kaybedilen süt dişinin yerine gelecek olan daimi dişin süreceği arktaki boşluk korunmuş olur. Yer tutucu tedavisi, çocuklar için en sık tercih edilen koruyucu diş hekimliği uygulamalarından biridir.

Çocuklarda Erken Diş Kaybı Nelere Yol Açabilir?

Süt dişleri yaklaşık 6. Ayda sürmeye başlar. Çocuk 2,5-3 yaşına geldiğinde süt dişlerinin tamamı ağızda görülür. Süt dişlerinin sağlıklı olması ve fonksiyon görmesi çocukların beslenmeleri ve altlarından gelecek olan daimi dişler açısından oldukça önemlidir.

Süt dişlerinin kaybedilmesi sonucu çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonların bozulması, Estetik kaybı sonucu çocuğun psikolojisinin olumsuz yönde etkilenmesi, Diş kaybı sonucu oluşan boşluğun zamanla daralması ve sürekli dişlerin çapraşık bir şekilde çıkması yada gömülü kalması, Dişlerin devrilmesi ve buna bağlı diş eti dokusunda hasar meydana gelmesi, görülebilir.

Yer Tutucu Nedir?

Yer tutucu, erken kaybedilen süt dişlerinin yerine yerleştirilen, hareketli veya sabit olabilen apareydir. Yer tutucular, kaybedilen dişlerin yerine gelecek olan daimi dişlerin sağlıklı ve düzgün bir şekilde sürebilmesi amacıyla uygulanır. Yer tutucular, en etkili koruyucu diş hekimliği uygulamalarından biridir. 

Çocuk Diş Sağlığında bilgi için Instagram & YouTube’da beni takip edin.

Related Podcasts

17 Ekim 2024
Çocuklarda Kuron Uygulamaları

Yüksek miktarda (yüzde 40’dan fazla) madde kaybı olan dişlere uygulanan restorasyon yöntemidir. Kuron uygulamaları ile madde kaybı meydana gelmiş, birden fazla yüzeyinde çürük bulunan dişler özel materyaller ile kaplanır. Bu uygulama ile diş hem restore edilmiş olur, hem de dişte tekrar çürük meydana gelmesi önlenir.

17 Ekim 2024
Çocuklarda Diş Travmaları

Fiziksel aktiviteler, çocukların eğlenmelerini sağladığı gibi öğrenmelerine ve sağlıklı bir şekilde gelişebilmelerine de yardımcı olur. Bu aktiviteler sırasında kazalar da sık sık meydana gelebilmektedir. Ayrıca henüz yürümeye başlayan çocuklarda denge ve koordinasyon tam sağlanamadığı için düşme sonucu küçük kazalarla çok sık karşılaşılır.

17 Ekim 2024
Çocuklarda Sedasyon ve Genel Anestezi

Çocuk hastalarda farklı sebeplerle diş tedavileri sırasında uyum sorunu yaşanabilir. Küçük yaştaki çocuklar, çevresel veya bireysel sebeplerle diş tedavileri sırasında korku duyabilir. Tıbbi sebeplerle uyum sorunu yaşayan veya korkan çocuk hastalarda sedasyon veya genel anestezi gibi yöntemler kullanılabilmektedir.

17 Ekim 2024
Çocuk Diş Hekimliğinde Ortodontik Tedavi

Koruyucu ortodontik tedavi, önleyici ortodontik tedavi ve düzeltici ortodontik tedavi olarak 3 ayrı aşamada yapılabilmektedir. Koruyucu ortodontik tedavi çocuk diş hekimliği uzmanlarının ilgilendiği bir alandır.

28 Ocak 2022
Erken Çocukluk Çağı Çürükleri

Erken çocukluk çağı çürükleri, 6 yaş ve altındaki çocuklarda sık görülen bir diş problemi olup, genellikle biberonla beslenme veya emzirme sonrasında ağız hijyeninin ihmal edilmesi sonucu ortaya çıkar. Çürükler, tedavi edilmediğinde çocukların genel sağlığını olumsuz etkileyebilir ve ilerleyen yaşlarda daimi dişlerde kalıcı hasara yol açabilir. Bu nedenle, erken tanı ve tedavi, çocuğun ağız sağlığını korumada kritik bir öneme sahiptir.

28 Ocak 2022
Çocuklarda Diş Travmaları

Çocuklarda diş travmaları, düşme, çarpma veya fiziksel aktiviteler sırasında alınan darbeler sonucunda sıkça görülür ve dişlerde ciddi hasarlara yol açabilir. Bu travmalar, diş kırıkları, dişin yer değiştirmesi veya diş kaybı gibi durumlarla sonuçlanabilir. Süt dişleri ve daimi dişlerde meydana gelen bu hasarlar, tedavi edilmediğinde diş sağlığı ve çocuğun genel sağlığı üzerinde uzun vadeli olumsuz etkiler yaratabilir. Bu nedenle, travma sonrası hızlı bir şekilde çocuk diş hekimi tarafından değerlendirilmek kritik öneme sahiptir.